Verwacht

  • Gezicht van...
  • Rafelroutes
  • Tekentaal
  • Snippers
  • Wanneer de volgende editie van Liemers Gezicht verschijnt is nu nog niet bekend.
  • Voor eerdere publicaties klik op de rubrieknaam en scroll naar beneden. 

 

   

 

 

Thea Jeurissen 01

Thea Jeurissen


Plaatselijke roem geniet ze al door haar acteerprestaties bij toneelvereniging NOTV, wellicht is ze straks een echte BN’er; het tv-programma Bed & Breakfast van Omroep Max is op zoek naar deelnemers.

Thea Jeurissen is stellig: “Daar kom je mij nooit tegen. Los van te weinig kamers, 1 B&B-kamer is onvoldoende, staat het programma ver van de werkelijkheid af. Een ritje in de paardentram, op brommertjes door de omgeving scheuren of kleien in het plaatselijke keramiekatelier? Als B&B-gast wil ik niet vermaakt worden, ik trek mijn eigen plan en heb mijn vrijheid lief. En zo is het in het echte B&B-leven ook.” 

Optimistisch
Ze is goedlachs, een gezellige keuvelaar, eigenaar van B&B De Oliemolen in Ooy/Zevenaar en daarnaast fulltime aan het werk in de verzekeringsbranche. Is Thea niet gauw om een antwoord verlegen, de vraag om zichzelf te omschrijven krijgt haar even stil. “Lastig hoor jezelf karakteriseren, het klinkt zo gauw wat aanmatigend. Maar vooruit. Pretenties zijn mij vreemd en noem mij gerust een natuurliefhebber pur sang. Daarnaast is het glas meestentijds halfvol en het etiket sociaal durf ik mijzelf wel op te plakken. Familie, vrienden en niet te vergeten kater Koos en poes Corrie spelen de hoofdrol in mijn leven.”

Inlevingsvermogen
Haar sociale inslag komt Thea goed van pas in haar werk als schadebehandelaar bij een volmachtkantoor. Thea: “Een volmachtkantoor handelt in opdracht van verschillende verzekeringsmaatschappijen schadeclaims af. Het is een zakelijke wereld waarbij het uiteindelijk om de knikkers draait. Maar onderschat de noodzaak van empathisch vermogen in dit werk niet. Met louter denken in termen van geld kom je niet ver. De meeste mensen hebben iets onaangenaams meegemaakt. Of het nu om een inbraak, aanrijding, ruzie of brand gaat, veelal ervaringen die soms langer beklijven dan gewenst.” Op de vraag waar professioneel gezien de grootste uitdaging ligt, noemt ze, hoe onaangenaam dat ook moge klinken, brand. “De complexiteit van zo’n drama doet een beroep op al mijn kennis en vaardigheden. Er is overleg met taxateurs, bij rook- en of waterschade wordt een schoonmaakbedrijf ingeschakeld, soms moet er vervangende woonruimte komen en in een aantal gevallen is mentale ondersteuning wenselijk. Allerlei zaken die geregeld moeten worden. In zo’n situatie schuif ik mijn zakelijke bril wat terzijde en concentreer me volledig op de slachtoffers; wat hebben zij nodig en hoe kan ik hen daarbij van dienst zijn? Op dat snijvlak komen werk en B&B elkaar tegen, het gaat om klanten. De verzekeringsklanten betalen premie, de B&B-gasten betalen een overnachting. Klantvriendelijkheid en respect zijn de pijlers waarop beide ogenschijnlijk zeer uiteenlopende sectoren drijven. Wel met de kanttekening dat servicegerichtheid niet grenzeloos is.” 

Informatie-hiaat
Licht die laatste zin eens toe. “Grenzen stellen is belangrijk. In de meer dan 40 jaar dat ik in de verzekeringsbranche werk heb ik het gedrag van mensen zien veranderen. Mondiger en veeleisender. Daar is op zich niet zoveel mis mee al wordt het minder plezierig als mensen zich niet goed hebben geïnformeerd, voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten en dus summiere verzekeringen hebben afgesloten. Dan blijven onaangename verrassingen niet uit. Daarbij laat een respectvolle houding richting medewerkers nogal eens te wensen over. De verzekeringsbranche onderkent het toenemende gebrek aan informatie bij haar clientèle en probeert van alles om dat tij te keren. Is bijblijven in mijn vak cruciaal, ook de gemiddelde klant zou zich eens wat beter kunnen inlezen.”

Ooy in elke porie
Je bent een echt Ooys meisje: geboren, getogen en gebleven. Wat betekent Ooy voor jou? Thea: ‘Thuis. Ik ben de derde generatie op deze plek. Hier zijn mijn vrienden, woont een deel van mijn familie, ben ik lid van toneelvereniging NOTV, stond in Oud-Zevenaar mijn school en was ik bestuurslid van de toenmalige jongerensoos Wip-Inn, kortom het is vertrouwd van wieg tot nu. Ik heb 7,5 jaar in Amsterdam gewerkt, reed dagelijks heen en weer. Daar wonen had me veel reistijd bespaard, maar ik miste het geluid van de vogels en de rust. Hier is mijn stekkie. Dat neemt niet weg dat ik met een zekere nuance kijk naar het dorpse karakter, de kneuterigheid en bij tijden het gebrek aan dynamiek. Die dorpse inborst is op zich niet slecht. Maar door minder mee te bewegen met de maatschappij en je vast te klampen aan tradities en gebruiken, maak je het voor nieuwkomers moeilijk om zich een plek te verwerven. Zo is ook het ‘ons-kent-ons-gevoel’ in mijn beleving weleens erg nadrukkelijk aanwezig; je komt overal dezelfde namen tegen, functies lijken in menig geval al vergeven voor een ander wakker wordt. Of dat nu altijd goed is? Verschillende bloedgroepen en je niet alleen willen omringen met gelijkgestemden zorgen voor beweging en ontwikkeling. Los van deze wat kritische noot is het hier geweldig wonen. Ik geniet zowel van het dorpse leven met zijn gewoonten, zoek tegelijkertijd naar andere invullingen buiten Ooy. Levensgeluk en levensinvulling zijn voor mij geen synoniem voor dorpsleven.” 

De Oliemolen
De B&B is vernoemd naar de straat, De Oliemolen. Waar komt die naam vandaan? Thea: “Eeuwen geleden stond er een paar honderd meter verderop richting Groessen, in het buurtschap Leuffen, een oliemolen ook wel rosmolen genoemd. Die perste olie uit oliehoudende zaden als raapzaad, lijnzaad, koolzaad en aardnoten. Op 26 januari 1584 vond ’s avonds bij die oliemolen een dijkdoorbraak plaats. Of die oliemolen toen voorgoed is verdwenen, ik kan het je niet zeggen. Wel is bekend dat dit de oudst bekende melding van een dijkdoorbraak in de Liemers is.

Toch is het pas zo’n 30 jaar geleden dat deze straat werd omgedoopt tot De Oliemolen. Twee dijkvakken met nagenoeg dezelfde naam, Leuffensedijk (Ooy) en Leuvensedijk (Groessen) zorgden voor verwarring bij de postbezorging. Op initiatief van buurtbewoners kreeg het hele stuk dijk tot hoek Pannerdenseweg de naam De Oliemolen. Een mooie naam met een historische context die ik met plezier voor de B&B heb geadopteerd.”

Kwaliteit-prijsverhouding
Vertel eens over je B&B. Thea: “De B&B is de maatschappij in miniformaat. Dé gast bestaat niet. De een haalt voor vertrek zijn bed af en doet ook nog de afwas, de ander laat alles slingeren. Mijn gasten zijn grosso modo boven de 50 en veel van hen zijn inmiddels regelmatige bezoekers. Omdat ik fulltime werk heeft de B&B zelfservice. Dat betekent dat ’s ochtends vers brood wordt bezorgd, de gasten maken zelf hun ontbijt. Die vrijheid lijkt goed te werken.” 

Eet lokaal, koop lokaal, slogans die regionale producten aanprijzen. Overal kom je ze tegen. Bestaat jouw ontbijtservice uit lokale producten? “Nee en dat is een bewuste keuze. In mijn optiek biedt het etiket ‘regionaal’ als zodanig geen meerwaarde. Het gaat om de kwaliteit. Als die kwaliteit van regionale kaas net zo goed is als kaas van de speciaalzaak, is het mij om het even. In de meeste gevallen ligt de prijs van regionale producten wel hoger maar proef je geen verschil. Goede kwaliteit staat voorop, waar het vandaan komt, is in mijn beleving voor de gast niet relevant.” 

Concollega’s
De laatste tijd breidt het aantal B&B’s in de regio zich gestaag uit. Hoe zijn de onderlinge contacten? Thea: “Die zijn goed. Samenwerken doen we niet met uitzondering van eens een boeking doorschuiven, maar we waarschuwen elkaar wel bij onwenselijke situaties. Zoals, echt gebeurd, een gast die wel logeert maar ‘vergeet’ te betalen.”

Gestaag
Op dit moment is er 1 B&B kamer in gebruik. Zit er nog rek in voor meer? Thea: “Er is plek voor 2 kamers en de bouw van de 2e kamer vordert, daar is ook alles mee gezegd. Grootse toekomstplannen heb ik niet. Wel hoop ik samen met mijn lievelingetjes Koos en Corrie door te gaan zolang het kan. Mijn werk bij het volmachtkantoor doe ik met plezier, de B&B geeft meerwaarde aan mijn leven, meer heb ik niet te wensen.
door José Vleeming

Informatie:
B&B De Oliemolen 
Rafelroutes