Verwacht

  • Gezicht van...
  • Rafelroutes
  • Tekentaal
  • Snippers
  • Wanneer de volgende editie van Liemers Gezicht verschijnt is nu nog niet bekend.
  • Voor eerdere publicaties klik op de rubrieknaam en scroll naar beneden. 

 

   

 

 

MMK Fibonacci 05

Kunstwandelingen 

Rafelroutes is altijd 'in' voor iets nieuws. En dat is met de rubriek kunstwandelingen zeker gelukt. Overal om ons heen is kunst. Van die leuke koffiemok tot dat gezellige picknickleed. Alles is ooit door iemand bedacht en verder ontwikkeld. Ook in de openbare ruimte staat kunst. Objecten die er soms al jarenlang staan en waar we gedachteloos langs fietsen of lopen. Althans, zo vergaat het mij vaak. Om die openbare kunst wat meer aandacht te geven zijn de kunstwandelingen ontstaan. Het idee komt niet volledig uit de koker van Rafelroutes, het is zoals vaker het geval is, een beetje van Maggi en een beetje van Rafelroutes.

Waarom kunstwandelingen?
Kunst kijken, lekker bewegen en wellicht een minder bekend deel van je woonplaats ontdekken, dat is de bedoeling van deze wandelingen. En stilstaand bij dat kunstobject dient zich vanzelf de vraag aan 'mooi of niet mooi'. En vervolgens misschien ook waarom 'mooi of juist helemaal niet mooi'? Denk er eens een moment over na, 'het is voeding voor de geest' zou Ankie Krom zeggen. De kunstwandelingen zijn wat afstand betreft voor de meeste mensen goed te doen. Ze blijven tussen de ca. 4 en 8 kilometer. 

Waar?
De benen kunnen al volop gestrekt worden. Duiven, Westervoort en Zevenaar hebben de primeur. In Duiven is één route helemaal klaar, de tweede staat in de steigers en is binnenkort ook beschikbaar. Zevenaar kent al twee heel verschillende routes; aan de derde wordt de laatste hand gelegd en in Westervoort nodigen een lange en een wat kortere versie uit om de wandelschoenen aan te trekken.

Liemers breed
Het blijft niet bij deze plaatsen. Ook kunst in de openbare ruimte in andere Liemerse plaatsen mag zich straks verheugen in een eigen wandeling. En ere wie ere toekomt, het Rafelroutes-team krijgt met regelmaat advies of hulp van derden die de wijken beter kennen en ons de mooiste routes helpen maken.

Kortom, kom er eens uit, download een beschrijving of nog makkelijker volg de gpx-route. Vergeet af en toe niet op Rafelroutes te kijken, daar is uitleg over het kunstwerk en de maker te vinden.

door José Vleeming
P.S.: de foto in de header toont kunstwerk Fibonacci van Pjotr van Oorschot in Westervoort

 

Loopgraven WOI 01

Loopgraven WOI

Rafelroutes heeft een eerste eigen wandeling ontwikkeld. Een rondje: Elten-Stokkum-Beek-Elten. Op het snijvlak van Nederland en Duitsland. In het Bergherbos, met een mooie lengte van 8,6 km. Het is een route met van alles wat: een snuifje WOI, een snuifje WOII, natuur, historische elementen, kinderspeelplezier en mooie vergezichten. Een beetje stijgend soms, een beetje dalend dus ook, maar zeker geen pittige route te noemen. De routebeschrijvingen, PDF en GPX-bestand, zijn te vinden op: Rafelroutes.

AvR Herwen Redoute Revensweert 16

Vier op een rij

Nee, we stappen niet over naar de gezelschapsspellen; Vier op een rij is de naam van de nieuwste route op Rafelroutes. Een korte, slechts 28 kilometer lange, fiets- of wandeltocht langs alle redoutes in de gemeente Zevenaar. En dat zijn er maar liefst vier! In de Geuzenwaard, de Ossenwaard en de laatste aanwinst in de Revensweert. Uitkijkheuvels zijn het. Vanaf het hoogste platform heb je echt een mooi zicht op de omgeving. Ooit waren redoutes hard nodig om vijandige bewegingen in de gaten te houden. De redoutes stonden zo ver uit elkaar dat de volgende redoute te zien was. 
door José Vleeming

200626 Rafelroutes het vervolg 

Rafelroutes: het vervolg

Wat hadden we de start van Rafelroutes graag met wat reuring aangekondigd en zo meteen onder de aandacht van een groot publiek gebracht. De plannen lagen klaar, het tijdschema was gedetailleerd uitgewerkt, de routes waren als print en als gpx-bestand beschikbaar en ook het ontwikkelen van onze eigen wandelroutes zat in de lift. Niets leek ons tegen te houden om groots uit te pakken.

Lees meer...