Verwacht

  • Gezicht van...
  • Rafelroutes
  • Tekentaal
  • Snippers
  • Wanneer de volgende editie van Liemers Gezicht verschijnt is nu nog niet bekend.
  • Voor eerdere publicaties klik op de rubrieknaam en scroll naar beneden. 

 

   

 

 

Header Rafelroutes

Rafelroutes

Maandenlang was het stil, oorverdovend stil. Toch was Liemers Gezicht niet geruisloos weggezakt of opgeheven en evenmin kampte het met gebrek aan inspiratie. Achter de schermen was het een drukte van belang. Fietsen, routes maken, teksten schrijven, foto’s zoeken, nadenken, organiseren en uiteindelijk de website vullen.

Alle energie, aandacht en tijd ging naar het project Rafelroutes. Soms leek het zelfs op een echte baan. Meermaals slaakten we een zucht, maakten even pas op de plaats en pepten elkaar weer op; niet zeuren, per slot van rekening hadden we dit project zelf op onze schouders genomen. Achteraf bezien zijn alle inspanningen het alleszins waard geweest, want het is gelukt! Rafelroutes staat en gaat vandaag viraal. Een trots gevoel? Reken maar van ‘yes’! Zó zijn we dan ook wel weer.

Geboft
Eén opmerking mag volstrekt niet ontbreken, die over de steuntjes in de rug. Alle fysieke, creatieve en intellectuele inspanningen komen van ons, maar zonder financiële hulp van derden hadden we dit niet kunnen realiseren. Een dankjewel is hier op zijn plaats en heel erg gemeend!

Natuurlijk is het mogelijk om uitgebreid aan te geven waarom Rafelroutes zo lang ons leven voor een groot deel beheerste en wat de website te bieden heeft. Maar van een beetje zelfredzaamheid zijn we eigenlijk ook wel fan. Kortom, kijk op www.rafelroutes.nl. Surf op je gemak door de routes, duik in de Ontdekkingen en laat je misschien wel verrassen door de Rafels, interviews met inwoners van de Liemers.

En nu?
Wel, we zijn er nog niet, bij lange niet om eerlijk te zijn. Publiceren we nu acht door ons gemaakte fietsroutes, een aantal andere opnieuw mooie en verrassende routes wacht op controle voor ze een plek op de site krijgen. 

Waar het gaat om wandelroutes, hebben we ideeën voldoende, het is een kwestie van veters strikken en gaan. Eén eerste verrassende wandeltocht is al wel uitgezet, publicatie is een kwestie van tijd. 

Ook voor de website en de marketingcommunicatie zijn nog volop plannen. Een zoekfunctie op de site, hoe straks om te gaan met een trits aan routes in de ladenkastjes 'Gluren bij de buren', veel aandacht genereren voor Rafelroutes in den lande, het is maar zo een greep uit de keur aan activiteiten die nog voor ons ligt. En natuurlijk is er nog de horeca. Pleisterplekjes voor een hapje, drankje of bed zijn een must. We werken eraan; meer is er nu nog niet over te zeggen.

Varen
Van fietsen en wandelen stomen we direct door naar varen. De Liemers kent mooie watergebieden en daar willen we ook wat mee. Hoe, wat en waar staat voorlopig nog in de sterren geschreven. Het uitzetten van vaarroutes vergt een andere discipline dan voor fietsen en wandelen nodig is; we zijn nog op zoek naar de juiste deskundigen op dat gebied. Misschien bent u wel die vaarliefhebber die ook nog eens benul van het uitzetten van routes heeft, laat het ons weten. We hopen in de tweede helft van 2020 hiermee verder op streek te zijn.

App
Zonder app tel je tegenwoordig niet mee. Rafelroutes onderkent die noodzaak en komt op korte termijn met een app. We laten detailinformatie nu nog even voor wat die is en melden ons later hierover opnieuw.

Gratis
Alles wat er op Rafelroutes te vinden is, is gratis. De routebeschrijvingen, als PDF dan wel via GPX-bestand of straks via app, maar ook alle doorverwijzingen naar websites van derden die routes aanbieden. Dat is de kracht van Rafelroutes: de Liemers meer bekendheid geven én verbinden. En dat allemaal voor nop. Verbinden willen we eigenlijk met hoofdletters schrijven. De Liemers en zeker ook de aanpalende regio’s staan bol van de mooie routes. De soms wat lastige vindbaarheid en het versnipperde karakter maken het niet altijd even overzichtelijk. Rafelroutes wil daar verandering in brengen en zoveel mogelijk links naar andere route-aanbieders opnemen. We hebben dit ‘ladenkastje’ voor zowel wandel- als fietsroutes de titel ‘Gluren bij de Buren’ gegeven. Permanente routes van externe partijen kunnen er een plekje krijgen. 

Niet ad hoc
Permanent betekent in onze optiek dat routes, los van bodemgesteldheid door slecht weer, altijd te fietsen dan wel te wandelen zijn. Voor incidentele initiatieven als bloesemtochten of erwtensoeproutes, hoe mooi en interessant ook, is geen plek op onze website. Die ad hoc informatie is beter af op VVV-sites.

Hulp
We hebben gefietst, opnieuw gefietst, vrijwilligers routes laten volgen, virtueel op diverse kaarten en GPS-systemen de routes meermalen bekeken. Controle, controle, controle was het adagium. Hoe secuur ook, er zullen toch vuiltjes zijn achtergebleven. Een weggetje minder goed aangegeven, bij een Ontdekking net de crux gemist, het zijn zo van die kleine hobbeltjes die de gebruiker kunnen hinderen. Daarom de vraag: geef door waar het knelt, meld ons als een beschrijving strakker kan of laat weten wat een Ontdekking nog nodig heeft om de beschrijving nou net helemaal af te maken. Makers en gebruikers samen kunnen Rafelroutes naar het allerhoogste niveau tillen.

Voor tips, ideeën, aanvullingen, suggesties, kritische kanttekeningen, voorgestelde wijzigingen, op- en aanmerkingen staan we open. Mailen kan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Nieuwe rubriek
Met regelmaat zullen er zeker de komende tijd nieuwe routes, Ontdekkingen en Rafels aan de site worden toegevoegd. De abonnées van Liemers Gezicht krijgen de primeur; in de nieuwe rubriek Rafelroutes komt maandelijks een kleine bloemlezing van de nieuwste ontwikkelingen op Rafelroutes.nl. 

De rafelmannen
Zonder de drie mannen van Rafelroutes waren er geen routes geweest. Even niet meer helder wie ze zijn, wat ze doen en gedaan hebben? Het artikel is te lezen op: 
De mannen van de Rafelrandjes
Website Rafelroutes

door José Vleeming