Verwacht

  • Gezicht van...
  • Rafelroutes
  • Tekentaal
  • Snippers
  • Wanneer de volgende editie van Liemers Gezicht verschijnt is nu nog niet bekend.
  • Voor eerdere publicaties klik op de rubrieknaam en scroll naar beneden. 

 

   

 

 

Tekentaal

Arnhems meisje

Als jonge jongen was ik al door haar gefascineerd. Als ze bij me in de klas zou hebben gezeten, was ik vast enorm trots op haar geweest. Op haar lef en rebelse karakter.

Haar gedurfde kleding en scherpe uitspraken. Ze zou het bloed onder nagels van leraren vandaan hebben gehaald. Iedere keer weer dat pakkende laatste woord. Ze zou vaak de klas uit zijn gestuurd. Het kon natuurlijk niet zo zijn. Ze is immers iets ouder. Stiekem was ik een beetje verliefd op haar. Al had ik geen idee hoe ze er precies uit zag. Mijn fantasie ging alle kanten op. Dreadlocks, sproeten, neusbel, legerkisten, een oude tas vol spreuken en buttons. Steeds een andere muts, scheef op haar hoofd. Maar vooral kleurrijk. Een positief en vrolijk meisje. Dapper deed zij dingen die niet eens in me op zouden komen.

Arnhem werd te klein voor haar. Daarna Nederland ook. Ik ben haar altijd blijven volgen. Ze werd een globetrotter. Nooit geweten dat ze Fins kon. Wanneer ik in een vreemde stad kwam, verscheen er altijd een glimlach als ik zag dat ze hier geweest was. Op menig toilet werd ik aan haar herinnerd. Kreeg soms een kaartje van haar. Zelfs een keer een boek. Haar tomeloze energie is ze nooit kwijtgeraakt. En het meest bijzondere in het verhaal: Ze is altijd zeventien gebleven.

Vandaag ga ik haar ontmoeten. Ik denk terug aan die herfstdag toen ik voor het eerst van haar hoorde. Gek toch, dat je soms ineens een jaar of dertig weg kunt knippen alsof er niets gebeurd is. Er zijn veel belangstellenden. Tot mijn grote verbazing blijkt ze niet één maar twee vrouwen te zijn. En allebei hartstikke blond.

Met zijn allen mogen we deze ochtend in haar huid kruipen. De twee blondines laten ons de tien stappen zien: Associëren, overdrijven, omdraaien, vergelijken met, aansporen tot, vragend maken, naar poëzie vertalen, omzetten in een idee, versimpelen en absurd maken. Zoveel structuur had ik niet van haar verwacht. We borduren door op de woorden van onze buurman of -vrouw en geven het papier door aan de volgende. Mooie vondsten mogen omcirkeld worden.

Alle blaadjes zullen door een groepje elders doorgenomen worden. Beetje schuren. Beetje schaven. Op mijn vraag of ze zelf weleens de poster gehaald hebben, zeggen ze dat ze het niet zouden weten. Dit zou het doel voorbij streven. Loesje moet een mysterie blijven.

Deel